Cvećara Neven - Novi Sad  
Toggle Content
Toggle Content Osnovni Meni

Toggle Content Sadržaj


Toggle Content Google
Google

Web Neven

Sadržaj › Seleginela
Seleginela    Ova ukrasna tropska sobna biljka liči na mahovinu, a ima i vrsta koje liče na paprat. Raste na tlu vlažnih prašuma severne Amerike. Na vodoravno položenim grančicama nalaze se dvostruki prilegnuti ili stojeći sitni listići. Kod nekih vrsta grančice su položene, dok druge, opet, stvaraju izdanke na kojima se nalaze listići.
 
    Vrlo lepe i najviše poznate su niske, okruglasto zbijenog oblika jastučaste vrste Selaginella apus i Selaginella kraussiana. nešto višeg rasta (oko 30 cm) vrlo su interesantne, liče na paprat, vrste Selaginella martensii i Selaginella lepidolphylla, zatim Selaginella aurea sa zlatnožućkastim i Selaginella variegata sa žućkastozelenim lišćem.
 
    Te niske, stalno zelene biljke, veoma su pogodne za sadnju u dekorativne činijice i druge cvetne aranžmane. Da bi selaginele bile sveže i lepe treba ih držati u zagrejanoj prostoriji i osigurati im vazdušnu vlagu. Od direktnog sunca moraju se zaštititi, a treba ih zalivati oprezno i umereno, jer inače od prekomerne vlage mogu početi da trunu odozdo. Isto tako, ne smeju se zaboraviti zaliti, jer i tada brzo propadnu. Treba ih redovno, više puta na dan prskati ustajalom vodom. Razmnožavaju se deljenjem i vazdušnim žilama, koje se vrlo brzo užile.


(13366 Čitanja) Strana Prilagođena za Štampu
[ Vrati se na Nega sobnog cveća ]

Facebook Button
Instagram Button
Google+ Button
Pinterest Button
Twitter Button
YouTubeButtonPosetite naš novi sajt na: Cvećara NevenInteractive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


Pregledano strannica

Google+