Cvećara Neven - Novi Sad  
Toggle Content
Toggle Content Osnovni Meni

Toggle Content Sadržaj


Toggle Content Google
Google

Web Neven

Sadržaj › Kurkuma
Kurkuma    Kurkuma je trajnica iz porodice đumbira. Naraste od 60 do 100 cm. Grupe bledožutih cvetova okružene su velikim kopljastim listovima. Koren je krtolast rizom aromatičnog mirisa i ukusa. Iznutra je žutonarndžaste boje. Uspeva u područjima sa vrućom i vlažnom klimom i laganim zemljištem. Potiče iz južne Indije i Indonezije, a gaji se u jugoistočnoj Aziji, Australiji i Peruu.
 
Kurkuma
 
Istorijat:
 
    Od pradavnog vedskog doba, pre 4000 godina, kurkuma se koristila kao začin. Zauzimala je značajno mesto u hinduističkim obredima. Još uvek se njome boji verska odeća. U biblijskim vremenima upotrebljavala se kao miris i za začin. U srednjem veku kurkumu su zbog narandžastožute boje nazvali indijski šafran, a zbog niže cene, šaljivo, sirotinjski šafran.
 
    Kurkuma se mnogo koristi kao začin na Dalekom i Bliskom istoku. Miris kurkume je zemljast, malo rezak, sličan biberu i đumbiru. Ukus je blag, uzbuđujuće topao, aromatičan sa elementima ljutog i gorkog.
 
    Destilacijom se dobija kurkumino ulje. Ekstrakt prehrambene boje poznat je pod nazivom kurkumin (E 100). Deluje antiseptično. U narodnoj medicini kurkumom leče žuticu i žučne kamence. U Aziji je sredstvo za ulepšavanje-za postizanje zlatnožutog tena.


(12860 Čitanja) Strana Prilagođena za Štampu
[ Vrati se na Nega sobnog cveća ]

Facebook Button
Instagram Button
Google+ Button
Pinterest Button
Twitter Button
YouTubeButtonPosetite naš novi sajt na: Cvećara NevenInteractive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


Pregledano strannica

Google+