Cvećara Neven - Novi Sad  
Toggle Content
Toggle Content Osnovni Meni

Toggle Content Sadržaj


Toggle Content Google
Google

Web Neven

Sadržaj › Kalateja
Kalateja    Listovi kalateje izgledaju kao da ih je neko oslikao sitnim lišćem. Kao i u njenog bliskog srodnika, marante, prošarani su neobičnim šarama svetlozelene i tamnozelene, ali i tamnim tonovima smeđe-crvene boje. Neophodno je osigurati joj svetlo mesto, ali ne izloženo direktnom suncu. Postoji više od stotinu različitih vrsta kalateja u tropskim predelima širom sveta, prvenstveno u Južnoj Americi. Njeno poreklo iz toplih, vlažnih prašuma određuje i način njenog uzgoja. Idealno mesto za uzgoj bio bi zatvoreni cvetni prozor, ili umereno zagrejan plastenik. Novi uzgojeni oblici nisu više toliko zahtevni s obzirom na temperaturu i vlažnost vazduha.
 
 Kalateja
   
    Sve kalateje su lisnatice raskošno obojenog lišća. Calathea crocata, osim toga cveta u proleće šafransko žutim cvetovima. Cveta obilno samo pod uslovom da je prezimela na temperaturi od 19°C i da je izložena svetlosti duže od 10 sati dnevno. Calathea makoyana ima okrugle listove, koji na svetlo zelenoj podlozi imaju tamno-zelene šare. Calathea zebrina ima jasne tamnozelene ili smeđe pruge po lišću. Calathea leopardiana ima duguljaste srcolike listove na dugačkim tankim peteljkama. Ovoj tropskoj biljci potrebna je ravnomerna vlažnost zemlje i visoka vlažnost vazduha. Kod zalivanja vodom sobne temperature obavezno odmerite količinu jer suviše vode uzrokuje truljenje korena. Od proleće do jeseni prihranjuje se svakih 8 do 10 dana , a zimi jednom nedeljno. Odgovarajuće mesto za uzgoj kalateje je svakako, vrlo svetlo, ali ne izloženo suncu, jer su i u njenoj postojbini, tropskim prašumama, jarke sunčane zrake zaklonjene krošnjama stabala. U sobi će dobro mesto za uzgoj kalateje biti uz istočni ili zapadni prozor. Leti biljka podnosi, kod povišene vlažnosti vazduha, temperaturu od 30°C. Zimi ne bi smela temperatura pasti ispod 18°C, jer će hladnoća izazvati oštećenja. Kalateja se presađuje u martu/aprilu u nešto veću posudu. Razmnožavanje je najuspešnije u proleće.


(37114 Čitanja) Strana Prilagođena za Štampu
[ Vrati se na Nega sobnog cveća ]

Facebook Button
Instagram Button
Google+ Button
Pinterest Button
Twitter Button
YouTubeButtonPosetite naš novi sajt na: Cvećara NevenInteractive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


Pregledano strannica

Google+