Cvećara Neven - Novi Sad  
Toggle Content
Toggle Content Osnovni Meni

Toggle Content Sadržaj


Toggle Content Google
Google

Web Neven

Sadržaj › Pileja
Pileja    Ova simpatična, niska i dekorativna sobna biljka sa šarenim lišćem poreklom je iz Južne Amerike. Veoma dobro podnosi suv i topao vazduh u loženoj sobi i temperaturu od 14 do 16°C. Pogodna je i za stanove sa centralnim grejanjem. U sobi je treba držati na punoj svetlosti, na prozoru okrenutom suncu. Ako se nalazi na mestu gde nema svetlosti donji listovi će pocrneti i otpasti. Raste džbunasto u visinu do 30 cm. Lišće je naspramno, ovalno, pri vrhu zašiljeno, zeleno, provučeno srebrnasto zelenim šarama.
 
Pileja
 
    Zaliva se ustajalom vodom, leti obilno, a zimi umereno, tj. samo onda kada kad je zemlja na površini suva. Da bi se lišće što lepše razvilo treba biljku za vreme vegetacije svakih 10 dana prihranjivati. Početkom juna biljka se može izneti napolje na balkon.
 
    U proleće se rasađuje u hranjivu zemlju sa 15% rečnog peska. Prilikom presađivanja grančice se mogu skratiti, naročito ako se pileja preko zime izdužila ili zbog otpalog lišća postala neugledna. Ona će ubrzo isterati nove izdanke i oblikovati vrlo lep džbun. Pileja je naročito pogodna za cvetne činijice i izvanredno deluje u kombinaciji sa krotonom, koleusom i drugim šarenolisnim biljkama. Razmnožava se reznicama u proleće.


(17696 Čitanja) Strana Prilagođena za Štampu
[ Vrati se na Nega sobnog cveća ]

Facebook Button
Instagram Button
Google+ Button
Pinterest Button
Twitter Button
YouTubeButtonPosetite naš novi sajt na: Cvećara NevenInteractive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


Pregledano strannica

Google+