Cvećara Neven - Novi Sad  
Toggle Content
Toggle Content Osnovni Meni

Toggle Content Sadržaj


Toggle Content Google
Google

Web Neven

Sadržaj › Kolumneja
Kolumneja    Ova viseća i veoma lepa ukrasna sobna biljka je epifit, tj. biljka koja živi i raste na drugoj biljci. U svojoj postojbini, Tropskoj Americi, živi u šupljinama stabla koja su ispunjena biljnim delovima u raspadanju. Raste u vidu visećeg slapa, pa je treba saditi u saksiju ili korpicu koja se u prostoriji obesi o zid. Za vreme cvetanja najbolje uspeva na temperaturi od 18 do 22°C. smeštena na istočnom prozoru. Treba je zaštititi od jakog sunca.
 
Komumneja
 
    Kolumneja cveta u februaru i martu veoma bogato, ali zahteva veoma dobru negu. Cvetovi su joj prelepi, vatrenocrvene boje. Za vreme cvetanja mora biti u toploj prostoriji. Njeni sitni maljavi listići ne podnose orošavanje. Zimi se odmara (to je period mirovanja kroz koji ona mora proći radi stvaranja novih pupoljaka) u prostoriji u kojoj je temperatura od 10 do 12°C i za to vreme se veoma malo zaliva. Početkom februara treba je smestiti u topliju prostoriju koja joj odgovara, gde će uskoro procvetati. Tada je treba obilno zalivati, ali uvek mlakom po mogućstvu mlakom vodom ili kišnicom. Ne podnosi prihranjivanje mineralnim đubrivima. Ako se na lišću pojave sivkasto-tamne mrlje, posledica je zalivanja hladnom vodom.
 
    Presađuje se svake treće ili četvrte godine u proleće. Razmnožava se reznicama od mladih izdanaka od oko 10 cm dužine. Reznice se sade u saksiju napunjenu tresetnim peskom, u kojoj se brzo užile.


(20315 Čitanja) Strana Prilagođena za Štampu
[ Vrati se na Nega sobnog cveća ]

Facebook Button
Instagram Button
Google+ Button
Pinterest Button
Twitter Button
YouTubeButtonPosetite naš novi sajt na: Cvećara NevenInteractive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


Pregledano strannica

Google+