Cvećara Neven - Novi Sad  
Toggle Content
Toggle Content Osnovni Meni

Toggle Content Sadržaj


Toggle Content Google
Google

Web Neven

Sadržaj › Anturijum
Anturijum    Ova veoma dekorativna i tipična tropska biljka poreklom je iz toplih krajeva Centralne Amerike. Njoj treba dosta svetlosti, toplote i vlage. Na žalost, ona je još uvek slabo poznata kod nas kao sobna biljka. Veoma je interesantna sa svojim prelepim tamno zelenim, tvrdim, kožastim, duboko urezanim, zaoštreno-scrastim listovima, koji stoje gusto na čvrstim peteljkama.
 
Anturijum
 
    Anturijumu najviše prija mesto na polu-zasenjenom prozoru, što znači da mu direktna sunčana svetlost škodi. Temperatura u prostoriji ne sme biti niža od 15°C. Zalivati ga treba uredno samo mekom, mlakom vodom, u kojoj nema ni trunke kreča (najbolje kišnicom, a ako nema kišnice prokuvanom vodom), ali ne previše, da se ne bi hvatala plesan na zemlji. Zimi kad se greje i leti za vreme velikih vrućina treba ga bar dva puta dnevno orositi pomoću rosilice mlakom vodom.
 
    Da ne bi oskudevao u vlažnom vazduhu, koji mu je veoma potreban, tacna ispod saksije treba stalno da bude napunjena vodom, u kojoj je preokrenut tanjirić, a na njemu postavljena saksija, tako da stalno isparavanje vode osigurava potrebnu vlagu. Njegov cvet je veoma lep i interesantan i ako se odreže sa matične biljke u vazi dugo ostaje svež.
 
    Presađivati ga treba svake druge ili treće godine u mešavinu podjednakih delova dobre šumske zemlje, sasvim ustinjene šumske mahovine kojoj treba dodati sitnih komadića drvenog uglja. Prilikom presađivanja na dnu saksije treba staviti dosta crepića od razlupanih saksija ili šljunka, da bi se time obezbedila dobra drenaža - odvod vode.
 
    Žile su dosta krte, pa ih pri presađivanju treba zaprašiti prašinom drvenog uglja. Zasaditi ga treba toliko duboko da se žile na vrhu pokriju zemljom, kako bi se olakšao pristup vazduha.
 
    Leti, dok biljka raste i cveta treba je prihranjivati svakih 14 dana. Ako su uslovi za negu biljke povoljni životni vek anturijuma je neograničen, ali ako nisu onda je kraći od jedne godine. To nije biljka za početnike i može dobro uspevati samo ako su svi uslovi pogodni.


(41006 Čitanja) Strana Prilagođena za Štampu
[ Vrati se na Nega sobnog cveća ]

Facebook Button
Instagram Button
Google+ Button
Pinterest Button
Twitter Button
YouTubeButton

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


Pregledano strannica

Google+