Cvećara Neven - Novi Sad  
Toggle Content
Toggle Content Osnovni Meni

Toggle Content Sadržaj


Toggle Content Google
Google

Web Neven

Sadržaj › Patuljasta banana
Patuljasta banana    Ta se biljka odavno uzgaja, a nekad je pokazivala dokle je sezalo Rimsko carstvo jer su je donosili legionari vraćajući se kući iz tropskih krajeva. Nazvana je po Antoniusu Musa, lekaru Oktaviana Augusta, prvog rimskog cara. Pripada porodici Musaceae, koja sadrži četrdesetak vrsta rasprostranjenih u Tropima. U prirodi su neka velika drveta sa ogrominim lišćem i jestivim plodovima. U Viktorijansko doba su se manji varijeteti uzgajali u tropskim vrtovima.
 
    Musa (patuljasta banana) je zaista prilično otporna biljka i ne mari za to kolika je toplina sve dok ima dovoljno vlage u zemlji i vazduhu. Može rasti na uobičajenoj sobnoj temperaturi sve dok je iznad 15°C. Ali listovi koji narastu dugački do jedan metar a šitroki 30 cm vrlo su nežni. Pazite da ih ne udarite jer se uz žile veoma lako lome.
 
    Danas se u kući uglavnom uzgaja vrsta Musacavendishii, patuljasta banana, koja je iz Kine prenešena 1829 god. Plodovi su jestivi i mnogo se komercijalno uzgaja na Kanarskim ostvrvima i Floridi. Taj se minijaturni varijetet može uzgajati u kući na svetlom mestu. Može se uzgajati i kao vodena kultura, ali tada je bolje premestiti odraslu biljku iz zemlje u vodu, nego je razmnožavati direktno u vodi.
 
    Kako plodovi Musacavendishii nemaju seme, taj se varijetet mora razmnožavati zakorenjenim izdancima. Biljka sposobna za samostalan rast mora biti barem šezdeset santimetara visoka pa je prilčno skupa. Manje sadnice, koje su uzgojene iz semena, verovatno pripadaju drugim varijetetima. Izaberite biljke sa novim izdancima, bez smeđih krugova na listovima i sa neoštećenim listovima.
 
Patuljasta banana
 
KARAKTERISTIKE:
 
Veličina: naraste između 150 - 200 cm. Listovi mogu biti dugi do jedan metar, široki do 30 cm.
 
Rast: prilično brzo raste 60 - 100 cm godišnje.
 
Doba cvetanja: Maj i Juni. Listovi su prilično mali. Velika biljka će doneti plod.
 
Miris: biljka bez mirisa.
 
Svetlo: potrebno joj je mnogo svetla i ne smeta joj direktno sunce sve dok listovi ne budu mokri pa se usled toga sprže.
 
Temperatura: raste pri uobičajenoj sobnoj temperaturi. Zimi je potrebno barem 15°C.
 
Voda: leti obilno zalivajte - dva ili tri puta nedeljno. Zimi je držite suvljom, zalivajući je svakih deset dana.
 
Prihranjivanje: pobrinite se za bogatu zemlju i dodajte vodi tečno hranjivo svakih 14 dana.
 
Vlažnost vazduha: stavite biljku na mokre kamenčiće i prskajte listove jedanput ili dvaput nedeljno, ako je na direktnom suncu, pažljivo stresite zaostalu vodu, nakon prskanja.
 
Čišćenje: prskanjem ili pažljivim brisanjem. Budite pažljivi jer su listovi tanki i lako se lome. Ne čistite je sjajem za lišće.
 
Vazduh: godi im prozračno mesto i ne uspevaju dobro u zagušljivoj sobi.
 
Zemlja: prilično bogat kompost.
 
Presađivanje: svakog proleća. Kad biljka postane prevelika za presađivanje, menjajte samo gornji sloj zemlje u proleće.
 
Orezivanje: nepotrebno, samo odstranite mrtve listove pri dnu biljke i stare stabljike koje su donele plod i propale.
 
Razmnožavanje: Musacavendishii nema semena i može se razmnožavati samo izdancima koje na proleće odvojite od majčinske biljke i posadite pri visokoj temperaturi (18 - 21°C) i velikoj vlažnosti vazduha. Neki se varijeteti mogu uzgajati u proleće iz semena pri temperaturi 21 - 27°C. Pre sadnje držite seme 72 sata u vodi.
 
Životni vek: 4 - 5 godina. Ako biljka donosi plod, stabljika će normalno propasti, ali će najpre isterati dva ili tri izdanka da je nadomeste.
 
Biljke pratilice: njeni veliki opušteni listovi najlepše izgledaju sami za sebe, osim ako je biljka u velikom stakleniku gde se lepo uklapa među tropske vrste.
 
Laka/teška: biljka dobro raste uz kuću uz veoma malo pažnje. Nije teška za uzgajanje, ali joj treba dosta prostora.


(23599 Čitanja) Strana Prilagođena za Štampu
[ Vrati se na Nega sobnog cveća ]

Facebook Button
Instagram Button
Google+ Button
Pinterest Button
Twitter Button
YouTubeButtonPosetite naš novi sajt na: Cvećara NevenInteractive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


Pregledano strannica

Google+