Cvećara Neven - Novi Sad  
Toggle Content
Toggle Content Osnovni Meni

Toggle Content Sadržaj


Toggle Content Google
Google

Web Neven

Sadržaj › Afrička ljubičica
Afrička ljubičica    Saintpaulija pripada porodici Gesneriaceae i srodna je gloksinijama. Bez obzira na narodno ime, nema ničeg zajedničkog sa evropskom ljubičicom..

Slika afričke ljubičice

    Dobila je ime po baronu Walteru von Saint St Claire koji je tu cvetnicu otkrio na planini Usambara u provinciji Cape, u Južnoj Africi krajem 19 veka.

    Kao i mnoge druge sobne biljke prvo je uspešno uzgajana u Americi. Danas je to vrlo omiljena cvetajuća biljka i može se nabaviti tokom cele godine.

    Izvorna vrsta je tamnoplava (Santpaulija ionantha), a cvećari su proizveli mnoge nove varijetete s cvetovima različitih boja. Najpoznatiji je soj Rhapsodie. Danas ih ima svetlo ljubičastih, crvenih, belih, roza i boje jorgovana, a i onih sa dvostrukim cvetovima. Biljka sa belim cvetovima koja se retko može nabaviti , kroz vreme menja boju na rubovima latica.

    Ako se biljka ostavi da miruje 6 nedelja pri nižoj temperaturi nego obično (12-15°C) a zatim drži nešto suvljom uz zalivanje jednom nedeljno, pojaviće se više većih cvetova. Taj postupak podstiče razvoj mnogih cvetnih pupoljaka, a može se raditi u bilo koje doba godine.
 
KARAKTERISTIKE
 
Veličina: Visoka je obično oko 10 cm, a široka 12-15cm.
 
Rast: Prilično je brz. Reznice zasađene u rano leto cvetaju u jesen.
 
Doba cvetanja: Cveta cele godine, a najviše leti.
 
Miris: Biljka bez mirisa.
 
Svetlo: Držite je na svetlom mestu. Uspeva dobro ispred prozora. Ne držite je na direktnom suncu.
 
Temperatura: Zimi najmanje 12°C, najbolje ispeva na 15°C.
 
Voda: Zalivajte biljku odozdo, u tanjirić da se listovi i cvetovi ne bi pokvasili, a zatim izlijte višak. Cele godine zalivajte dvaput nedeljno, ali nemojte dopustiti da zemlja bude zasićena vodom. Ako voda dođe na listove, oni mogu postati plesnivi ili ako su na suncu mogu se pojaviti spržene površine.
 
Prehranjivanje: Leti dodajte vodi tečno hranjivo svake 2-3 nedelje.
 
Vlažnost vazduha: Potreban joj je vlažan vazduh, ali je nikad ne prskajte. Stavite saksiju na mokre kamenčiće ili u veću saksiju obloženu tresetom ili mahovinom.
 
Vazduh: Dobro uspeva u kuhinji ili kupatilu gde ima pare. Ne prija im promaja ni plinski dimovi.
 
Zemlja:Najbolje rastu na tresetnom kompostu.
 
Presađivanje: Presađujte kada listovi postanu sitni i suviše se nagomilaju, po svoj prilici svake druge godine. Presađujte u samo jedan broj veću saksiju jer bolje cvetaju u manjim posudama.
 
Razmnožavanje: Reznicama lista s peteljkom, koje se zasade u zemlju ili stave u vodu. Uzmite ih u kasno proleće i držite pri temperaturi 21°C. Za 6 meseci dostignu veličinu za cvetanje i pokažu osobine svojih roditelja. Biljka se može uzgojiti u proleće iz semena , no sadnice variraju u kvalitetu. Za klijanje je potrebna temperatura 18-21°C.
 
Životni vek: Iako može trajati u beskonačnost, bolje je razmnožiti nove biljke svakih 12-18 meseci da bi se osigurala nova cvatnja i zdrava zaliha.
 
Biljke pratilice: Sve male biljke, kao što su sitne paprati ili puzavice, rastu dobro uz afričke ljubičice, pa ipak su najlepše same ako zasadite  veći broj primeraka zajedno.
 
Vreme cvetanja: Cveta cele godine , a najviše leti.
 
Laka/teška: Zahvalna je i omiljena sobna biljka. Nema nikakvih zahteva, ali višestruko uzvraća ako se pravilno neguje.(57066 Čitanja) Strana Prilagođena za Štampu
[ Vrati se na Nega sobnog cveća ]

Facebook Button
Instagram Button
Google+ Button
Pinterest Button
Twitter Button
YouTubeButton

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


Pregledano strannica

Google+