Cvećara Neven - Novi Sad  
Toggle Content
Toggle Content Osnovni Meni

Toggle Content Sadržaj


Toggle Content Google
Google

Web Neven

Sadržaj › Bršljan
Bršljan    Bršljana ima mnogo vrsta koji se sve više gaje kao sobne biljke u saksiji ili u cvetnim činijicama zajedno sa drugim ukrasnim biljkama. Ima vrsta koje se bitno međusobno razlikuju. Jedne su patuljaste sa sitnim ili grguravim lišćem, druge su boje lišća tamno-zelene, svetlo-zelene, šarene, tj. sa belo-zelenim lišćem, a neke čak po obliku i ne liče na bršljan. Za najlepše se smatraju vrste sa šarenim i belo prugastim lišćem, ali su one mnogo osetljivije. Zahtevaju više toplote, vlažnog vazduha i svetla. Kod nekih je rast žbunast, dok su druge vrste izrazito puzave.
 
Hedera
 
    Mada je bršljan vrlo skromna biljka, naročito onaj sa zelenim lišćem, ipak mu je potrebna nega. Zahteva zasenjeno svetlo mesto, svež i vlažan vazduh, a leti redovno, ali ne obilno zalivanje. Ponekad mu leti treba orositi lišće čistom ustajalom vodom. Zimi može biti i u nezagrejanoj sobi, gde je zaštićen od smrzavanja, ali uspeva vrlo dobro i u toploj prostoriji. Treba mu laka i plodna zemlja sa 15 % rečnog peska. Leti ga treba svakih 14 dana prihranjivati. Razmnožava se reznicama u proleće ili pred jesen, pri čemu treba uzeti najjače reznice i od najsnažnijih izdanaka, koje se lako i brzo užiljavaju.


(26094 Čitanja) Strana Prilagođena za Štampu
[ Vrati se na Nega sobnog cveća ]

Facebook Button
Instagram Button
Google+ Button
Pinterest Button
Twitter Button
YouTubeButtonPosetite naš novi sajt na: Cvećara NevenInteractive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


Pregledano strannica

Google+